Mullistava keksintö


image

“Mikä tärkeintä: kyseessä on palomiesten työympäristö”

Kaksikymmentäyhdeksän vuotta kestäneen uransa aikana palomies Per-Arne Fritjofssonista tuntui, että paloletkujen pesu, kuivaus ja paineistus oli tarpeettoman hidasta, raskasta ja joskus jopa vaarallista työtä. Vuonna 2009 hän rakensi autotallissaan prototyypin täysin uudenlaisesta teknologiasta, ja niin syntyi Hose Master.

Per-Arne Fritjofsson on tuotekehittäjä ja Allgotech-yhtiön perustaja. Hän on se, joka alun perin keksi idean Hose Masterista ja suunnitteli sen. Pitkän pelastuspalvelukokemuksensa ansiosta hän tiesi täsmälleen, miten kovaa ja vaarallista palomiehen työ raskaine nostamisineen ja myrkyllisine aineineen voi olla. “Toistuvat rasitusvammat ja selkäongelmat eivät palomiesten keskuudessa ole ollenkaan harvinaisia. Kaiken lisäksi hengitettävänä on paljon myrkyllisiä kaasuja, kun letkuja pestään.”

Koska Hose Master pesee ja koeponnistaa paloletkut käyttäen vain kolme litraa vettä (siinä missä vanha teknologia käytti sata litraa), jätteet ja kustannukset saadaan pysymään mahdollisimman pieninä. Kaiken lisäksi koko prosessi tapahtuu suljetussa ympäristössä, mikä takaa sen, että koneen käyttäjä ei altistu vaahtojäämille tai vaarallisille ponnekaasuille, joita vapautuu pesun aikana.

”Paloasemalla työskentelemieni vuosien aikana halusin keksiä keinon, jolla parantaa meidän palomiesten tilannetta. Vastasin letkuosastosta ja letkujen pesemisestä ja minulla oli aina tunne, että voisimme tehdä tämän helpommin, halvemmalla, yksinkertaisemmin ja turvallisemmin. Näin voisimme vapauttaa lisää aikaa muihin tärkeisiin tehtäviin”, Per-Arne selittää. ”Rakensin autotallissani yksinkertaisen prototyypin, jossa oli lyhyt letku kahden telaparin välissä. Sitten täytin letkun vedellä varmistaakseni, ettei se vuoda.”

Hose Masterissa käytettävää teknologiaa parannetaan ja kehitetään jatkuvasti yhdessä Allgotechin asiakkaiden kanssa. Per-Arne kertoo, miten tärkein palaute, sitten laitteen lanseerauksen, on tullut ihmisiltä, jotka todella käyttävät konetta päivittäin. ”Dialogi asiakkaidemme kanssa on meille äärimmäisen tärkeää. Me kehitämme ja päivitämme Hose Masteria jatkuvasti, kun saamme palautetta letkuja peseviltä palomiehiltä. Olosuhteet eri paloasemilla ovat erilaiset. Me räätälöimme kaiken pienistä yksityiskohdista (esim. levennämme ovia muutaman sentin) aina suurempiin toimenpiteisiin (esim. vaihdamme telojen materiaalin). Työ Hose Masterin parissa jatkuu, mutta Per-Arne haluaa aina pitää mielessään sen, mistä hän alun perin sai ideansa koneeseen:
työympäristö ja turvallisuus. ”Ne ovat tärkeimmät asiat. Se, että kone on myös nopeampi, halvempi ja tehokkaampi tapa työskennellä, on vain bonusta.”